Grįžti atgal

Dantų šalinimas

image

Danties šalinimas – tai chirurginė procedūra, kurios metu pašalinamas nekokybiškas ar galintis sukelti komplikacijų dantis. Nors šiuolaikinis odontologinis gydymas yra labai pažangus, kai kuriais atvejais, siekiant išvengti grėsmės burnos sveikatai, dantį tenka pašalinti.

Kada reikalingas dantų šalinimas

Danties šalinimas dažniausiai atliekamas tuomet, kai nebeįmanoma tinkamai jo atkurti plombavimo ar protezavimo pagalba, taip pat atliekant ortodontinį gydymą ar esant periodonto ligoms.

Dantis gali būti šalinamas dėl stiprių karieso (ėduonies) pažeidimų, kai danties nebeįmanoma pataisyti, dėl apydančio audinių ligų, kurių nebeįmanoma pagydyti, dėl danties vainiko ar jo šaknies skilimo, netaisyklingo sąkandžio, gręsiant komplikacijoms, kai dantis pilnai neišdygęs ar atsiradus protinių dantų sukeltoms problemoms.

Nepašalinus keliančių problemas protinių dantų laiku, didėja rizika atsirasti patologijai, dėl šaknų formavimosi, gretimų struktūrų bėgant laikui sudėtingėja ir jų šalinimo procedūra. Remiantis tyrimų duomenimis, pašalinus protinius dantis, apie 90 proc. atvejų pagerėja gretimų dantų būklė.

„Klevų odontologijos klinikoje“ Klaipėdoje profesionaliai ir neskausmingai atliekamas pažeisto danties išrovimas ar chirurginis šalinimas, protinių dantų šalinimas su vietine nejautra.

Protinių dantų šalinimas

 
Nors su protiniais sugebėjimais šie dantys nesusiję, tokį pavadinimą jie gavo, nes pradeda dygti esant 17-25 metų amžiaus, kai protiškai bręstama. Protiniai dantys išdygsta ne visiems. Remiantis tyrimų duomenimis, apie 20 proc. žmonių visai neturi protinių dantų užuomazgų. Manoma, kad evoliucijos eigoje protinių dantų neturėtų likti. Mūsų protėviai vartojo kietą ir neapdorotą maistą, o evoliucijos eigoje mūsų mitybos įpročiai keitėsi. Valgant vis labiau apdorotą, lengviau sukramtomą maistą, krūvis dantims mažėja ir dėl to šiuolaikinio žmogaus žandikaulis yra mažesnis. Dėl vietos trūkumo vis dažniau protiniai dantys lieka neišdygę arba jie išdygsta tik dalinai.

Apie protinius dantis sklando įvairios nuomonės. Svarstoma, ar išdygus juos iš karto šalinti, ar sugedus gydyti, ar tiesiog palikti ramybėje.

Specialistai teigia, kad jeigu protiniai dantys yra pilnai išdygę burnos ertmėje, sveiki bei kontaktuoja su priešingo žandikaulio protiniu dantimi, jie yra laikomi trečiaisiais krūminiais dantimis ir atlieka įprastinę kramtymo funkciją. Jeigu galite juos kokybiškai išsivalyti, tokių dantų šalinti nereikia.

Protinius dantis rekomenduojama pašalinti, kai jie yra nepagydomai pažeisti, netaisyklingai išdygę, aplink juos kaupiasi minkštasis apnašas, formuojasi apydančio audinių uždegimai, pūlynai (kai pūlių prisirenka į minkštųjų audinių tarpraumeninius tarpus), dėl jų formuojamų cistų, gretimų dantų gadinimo, ortodontiniu tikslu, kartais net dėl navikinių procesų.

Ilgametę patirtį turintys „Klevų klinikos“ Klaipėdoje gydytojai odontologai teigia, kad kiekvienas atvejis yra individualus, todėl atsakymą, ar protinius dantis reikia šalinti ir kada geriausia tai atlikti, sužinosite apsilankę pas soecialistą.

Dantų šalinimas image

Kaip atliekamas dantų šalinimas

Danties šalinimas atliekamas taikant vietinę nejautrą, todėl procedūra yra neskausminga ir nesukelia didelio diskomforto. Nustojus veikti anestetikams, po procedūros gali būti juntamas skausmas, tokiu atveju jo malšinimui skiriami vaistai.
   
Prieš šalinant protinį dantį, padaroma jo rentgeno nuotrauką, kuri padeda įvertinti danties vainiko ir šaknų padėtį, aplink esančių žandikaulio anatominių struktūrų būklę.
Kai šalinami retinuoti (pilnai susiformavę, bet dėl įvairių priežasčių neišdygę) protiniai dantys, siekiant kuo mažiau traumuoti gretimas struktūras, operacijos metu atliekami pjūviai, atkeliamos dantenos, nustumiamas jungiamasis audinys ir pašalinamas dantis. Neretai tenka gręžti kaulą, dantį dalinti ir pašalinti dalimis. Po to išvaloma alveolė, grąžinus dantenas į pirminę padėtį, jos susiuvamos tirpiais siūlais.

Protinio danties rovimas įprastai užtrunka apie 10–30 min. „Klevų odontologijos klinikoje“ Klaipėdoje protinių dantų rovimas pacientui pageidaujant gali būti atliekamas taikant bendrinę nejautrą.

Kaip elgtis po danties pašalinimo procedūros

• Po danties pašalinimo kelias valandas galimas nežymus kraujavimas, tad reikėtų stipriai sukandus sterilios marlės tvarstelį, jį palaikykite apie valandą.
• Po danties pašalinimo galimas patinimas. Didžiausias patinimas tikėtinas 48 val. po procedūros, vėliau jis pradeda slūgti, o visiškai išnyksta maždaug po savaitės. Tinimą sumažinti padeda šaldymas ledo maišeliais pirmąsias valandas po procedūros (ne ilgiau 20 min., po to daryti pertrauką). Priklausomai nuo organizmo sąvybių, kai kuriems pacientams ant veido gali susiformuoti nedidelės mėlynės, kurios vėliau išnyksta.
• 24 valandas po danties šalinimo patariama vengti didelio fizinio krūvio, karšto, kieto maisto alkoholio, gazuotų gėrimų, nerūkyti.
• Dantų negalima valyti 12 val., skalauti – 24 val. po danties pašalinimo. Vėliau dantis reikėtų valyti, vengiant ištraukto danties vietos, po paros atsargiai skalauti gydytojo rekomenduotu skalavimo skysčiu.
• Skausmą po danties pašalinimo patariama malšinti priešuždegiminiais vaistais – paracetamoliu, ibuprofenu, nimesiliu. Kai kuriais atvejais gali prireikti antibiotikų terapijos, jie bus paskirti gydytojo.
• Jeigu po danties pašalinimo žaizda buvo susiūta, gydytojo nurodytu laiku ( maždaug po 7 d.) reikės atvykti pašalinti siūlų.
• Jeigu antrą parą ar dar vėliau po danties pašalinimo juntamas skausmas, kurio negalite numalšinti vaistais, padidėja tinimas, pakyla temperatūra, svarbu nedelsti ir kreiptis į gydytoją.

Atidėtas mokėjimas

Nuo šiol gydymas prieinamas kiekvienam! Mūsų tikslas – laimingi pacientai, todėl Jums suteikiame galimybę pasinaudoti atidėto mokėjimo paslauga BE JOKIO PABRANGIMO. Grąžinkite tik tiek, kiek pasiskolinate! Mokėkite dalimis ir išskaidykite įmoką į 10 arba 20 mokėjimų. Daugiau informacijos >>

Specialistai, kurie atlieka šią paslaugą

„Klevų odontologijos klinikoje“ Jūsų laukia profesionalūs specialistai ir platus kokybiškų paslaugų spektras vienoje vietoje.